4 päivää yhtämittaista lomaa tuntuu ruhtinaalliselle kun on ollut jo pitkän aikaa töissä ilman lomia.
Tosin tämäkin tuntuu liian lyhyelle, mutta ei se mitään sillä kesäkuun alussahan mä lähden Roomaan miltei viikoksi. Kyllä kelpaa lomaa odotella :)

Ja mitä olenkaan pääsiäisen aikaan tehnyt....
Tehnyt hyvää ruokaa, nauttinut ystävän kanssa viinipullon... Haravoinut pihaa, grillannut makkaraa, neulonut. 

lammasta

Pitkäperjantain ruokaa:

Alkukeitto:
Hernesosekeitto pekonin kera (4 annosta)

2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 pieni peruna
1 rkl voita
n. 7dl kasvislientä
400g pakasteherneitä
1/4tl suolaa
1/4tl valkopippuria
1/2dl kuohuviiniä (korvasin vichyllä)
1dl kermaa kevyesti vaahdotettuna

Pinnalle:
2 viipaletta pekonia

Kuori ja hienonna sipulit ja peruna. Kuullota ainekset voissa. Lisää liemi ja anna hautua noin 15min hiljaa poreillen.
Lisää joukkoon herneet, suola ja valkopippuri. Hauduta muutama minuutti.
Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekottimella. Kiehauta.
Lisää keittoon juuri ennen tarjoilua kuohuviini sekä vaahdotettu kerma. Älä enää keitä.
Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista pannulla rapeaksi.

Laita keiton päälle pekonisuikaleita ja koristele pienellä tilkalla vaahdotettua kermaa.

Haudutettua lammasta:

2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
2 dl punaviiniä
noin 8 dl lihalientä
10 mustapippuria
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
800-1000g lammasta (ulkofilettä)
1/2 rkl suolaa
1/2 dl minttua hienonnettuna
Kastike:
5 dl paistolientä
3-4 rkl maizenasuurustetta

Kuori ja hienonna sipulit, kuullota öljyssä. Lisää joukkoon punaviini ja lihaliemi.
Lisää joukkoon pippurit, laakerinlehti ja kanelitanko.
Ruskista lihat kevyesti pannulla ja mausta ne suolalla. Nosta liemeen hautumaan.
Hauduta lihoja 175-asteisessa uunissa 2,5-3 tuntia.
Lisää loppuvaiheessa minttu.
Poista lihat varovasti padasta ja siivilöi liemi. Suurusta liemi ja tarkista maku.

Ruusukaali - papupaistos

250g vihreitä papuja
2 porkkanaa
400g ruusukaalia
100g siitakesieniä
1/2 tl suolaa

Paistamiseen voita

Leikkaa pavuista päät pois, kuori porkkanat ja leikkaa lanteiksi.
Keitä porkkanoita suolatussa vedessä n. 3 minuuttia, lisää pavut, keitä vielä 3 minuuttia. Lisää ruusukaalit ja anna kiehahtaa
Nosta kasvikset kylmään veteen jäähtymään.  Valuta hyvin.
Leikkaa sienet puoliksi ja revi suikaleiksi.
Paista kaikki vihannekset ja sienet nopeasti voissa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pasha:

100 g voita
3/4 dl sokeria
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 kananmuna
1 dl kermaa
1/2 sitruunan mehu
1-2 tl vanilliinisokeria
1-2 rkl rusinoita
1-2 rkl rouhittuja manteleita
1-2 rkl sukaattia

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää maitorahka, muna, vatkattu ja muut aineet.
Sekoita kevyesti. Pane rahkaseos sideharsolla vuorattuun pashamuottiin tai suodatinpaperille vuorattuun suureen kahvisuodattimeen.
Jätä lautaselle jääkaappiin vähintään vuorokaudeksi.
Kumoa kiinteä pasha matalaan tarjoiluastiaan ja tarjoa jälkiruokana tai kahvin kanssa.

parmankinkkukakku

Parmankinkkukakku (noin 18 annosta)

14 tummaa leipäviipaletta
13 vaaleaa leipäviipaletta
Täyte:
500g mascarponejuustoa
160g parmankinkkua hienonnettuna
1 punasipuli silputtuna
5 aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
mustapippuria myllystä
( suolaa )
2 dl vispikermaa
Väliin:
1 dl tuoretta basilikaa
35g rukolaa
Kostutus:
3dl maitoa
Koristeeksi:
160g parmankinkkua
vesimeloonia
ruohosipulia

Leikkaa leivistä reunat pois. Varmista että leipäpalat ovat samankokoisia. Lado vuorotellen 5 tummaa ja 4 vaaleaa leipäviipaletta vieriviereen leivinpaperille niin että syntyy shakkiruutumainen neliö. Kostuta maidolla.
Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon kinkku, sipuli ja tomaatit. Mausta suolapippurilla ja tahtoessasi suolalla. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää joukkoon.
Levitä puolet täytteestä leiville. Silppua basilica ja rucola. Levitä puolet täytteen päälle. Lado uusi kierros leipiä vastakkaisessa järjestyksessä. Kostuta ja toista täytteet.
Lado pinnalle loput leivista vastakkaisessa värijärjestyksessä ja kosteta hyvin. Kääri kakku tiukkaan pakettin ja pane paino päälle, esim puinen leikkuulauta. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.
Nosta tarjoiluvati kakun päälle ja käännä ympäri. Koristele kinkkurullilla, melonipalasilla ja ruohosipulilla. 

virvon varvon

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!

(Reseptit Maku-lehdestä 2/2011 ja pasha-resepti kaivettu netin syövereistä)