Ruokablogeissa on jo pitemmän ajan ollut huomattavissa nyhtöpossutrendi. 
Pitihän sitä minunkin sitten kokeilla, vaikken ruokabloggaaja olekaan. Mutta ohje vaikutti todella hyvältä ja vaikkapa se tehdään yleensä possun niskasta eli kasslerista, päätin ottaa riskin (olen joskus saanut todella huonoa kassleria, liian vähän aikaa uunissa ei ole hyvä asia). 
Possua hommasin Lähipuoti Onnista täältä Kotkasta.

juustoalkupala

Alkupalaa
Leipäjuustoa, porsaan niskaa ilmakuivattuna ja karpalohilloa. 

Löysin samaisesta kaupasta ilmakuivattua porsaan niskaa. Tuota voi käyttää samoin kuin esim. parmankinkkua. Halusin tehdä vähän suomalaisemman version enkä laittaa siihen esim. mozzarellaa tai melonia, mitkä millään muotoa ei ole suomalaisia. 
Tämä toimi ihan jees. Olisi ehkä ollut parempaa jos olisi vähän lämmittänyt juustoja ensin. Ensi kerralla sitten.

Pulled porkkiin eli nyhtöpossuun sain idean pastanjauhantaa-blogista ja noudatinkin sitä orjallisesti. 

leipää

Hampurilaissämpylät

n. 8 kpl

vettä
3 rkl lämmintä maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 1/2 rkl sokeria
2 kananmunaa
7,2 dl leipäjauhoa (käytin sämpyläjauhoa)
0,8 dl perusvehnäjauhoa
1 1/2 tl suolaa
2 1/2 rkl suolatonta voita, miel. huoneenlämpöisenä
(seesaminsiemeniä)

1. Sekoita astiassa 2,4 dl kädenlämpöistä tai vähän lämpimämpää vettä, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä viitisen minuuttia eli kunnes neste vaahtoa. Vatkaa sillä aikaa yksi muna koostumukseltaan rikki.

2. Sekoita isommassa kulhossa jauhot ja suola. Lisää voi ja hiero se sormilla muruiksi jauhon kanssa. Lisää mukaan sitten hiivaseos ja vatkattu muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja vaivaa 8-10 minuuttia. Taikinasta tulee melko kosteaa ja tarttuisaa, mutta vältä silti liiallista jauhojen lisäämistä, sillä se tekee sämpylöistä tiukkoja ja kovia.

3. Teputtele taikina palloksi kulhon pohjalle. Peitä muovikelmulla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi, 1-2 tuntia. Kohotime itse taikinaa yön yli jääkaapissa ja sämpylöiden maku oli mainio. Jääkaapin kylmässäkin hiiva oli jaksanut kohottaa taikinan reilusti tuplakokoon.

4. Kun olet valmis leipomaan, jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan, pyörittele ne jauhotetulla pöydällä tms. pinnalla palloiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Jätä sämpylöiden väliin muutama sentti kohoamisvaraa. Anna taas nosta pari tuntia.

5. Laita uunin pohjalle vettä laakeaan astiaan. Lämmitä uuni 205 C:hen. Vatkaa toinen muna ja voitele sämpylät sillä kevyesti. Päälle voi ripotella tässä vaiheessa seesaminsiemeniä, jos niin haluaa. Kun uuni on lämmin, paista sämpylöitä keskitasolla viitisentoista minuuttia tai kunnes ne ovat pinnaltaan kullanruskeita.

Näin mahtikokkailijana tietysti tein tuplasatsin. 
Kävipä muuten niinkin että laitoin tuplaten kananmunia kun en malttanut lukea ohjetta loppuun. Tämä ei silti vaikuttanut minusta makuun, ainakaan paljoa. ​

nyhtöpossu lisukkeet

Länsi-Carolinan BBQ-kastike

3 rkl suolatonta voita
0,6 dl silputtua sipulia
4,8 dl ketsuppia
1,6 dl ruskeaa sokeria
1,2 dl amerikkalaista sinappia (yellow mustard) tai dijonia
1,2 dl siiderietikkaa
2 tl Worcestershire-kastiketta
1 tl Tabascoa

Sulata voi pienessä kasarissa ja kuullota sipulia, kunnes se on läpikuultavaa, n. 4-5 minuutin ajan. Lisää sitten loput ainekset, kiehauta, vähennä lämpöä ja hauduttele 10 minuutin ajan tai vähän pidempäänkin.

Anna lopuksi BBQ-kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöön.

(ja kyllä, minä tein tuplasatsin)​

nyhtöpossua

Tältä näytti meidän nyhtöpossumme kun uunista sen saimme. 
Iso kannellinen teflonvuoka on täydellinen tähän. 
Meidän kaksi kaksikiloista kassleria (kyllä, siis yhteensä reilu 4 kiloa) oli uunissa noin 9 tuntia. 
225 astetta ensimmäiset 45 minuuttia, sen jälkeen tiputin lämmön 150 asteeseen. 
Ennen uuniin menoa laitoin suolaa reilusti sekä mustapippuria kauttaaltaan. ​

nyhtöpossu3

Ja siinä se on kokonaisuudessaan. 
Hyvää ruokahalua!

Allekirjoittanut tahtoo huomauttaa että reseptit ovat suoraan kopioitu pastanjauhantaa blogista. Mutta en vain muuttanut niitä mitenkään joten nyt oli todella helppo leikata ja liittää.