Hevoslihakohun innoittamana olen tutkiskellut hevosen lihasta kertovia juttuja. 
Yleensä sitä kehutaan vaikka tosin esim. lääkejäämät huolestuttavat eräitä, ja kyllä minä ymmärrän että jos tuoteselosteessa lukee nautaa niin siinä pitäisi olla nautaa.

Mutta joo, tästä sain siis idean. 
Löysin googlettamalla muutamia reseptejä joista päädyin tähän Sami Kurosen versioon asiasta. Ja kaikkihan lähti lihan ostosta. 
Me olemme niin onnekkaita että löydämme suht läheltä hevosen sisäfilettä, sitä myy Haminassa Takaladon liha & kala. Suosittelen poikkeamaan mikäli olette täälläpäin aukioloaikoina, sieltä löytyy kaikkea muutakin kivaa ja vähän erikoisempia lihoja.

IMG_0243

Hepan lisäksi meille jäi käsiin Willisikaa säilykkeenä. Tuorettakin olisi ollut mutta kokeillaan nyt säilykettä ensin.​

heppaa

heppaa 2

Pihvit marinoituvat pari tuntia ennen paistamista. Ensin laitoin niihin suolaa ja mustapippuria. 
Meillä oli 5 paksua pihviä. Marinadissa oli 3 rosmariininoksaa, 4 pientä valkosipulinkynttä siivutettuna ja pihvien mukana tulleet roseepippurit. Oliiviöljyä laitoin reilusti, varmasta 2,5-3dl. 

Marinadin jälkeen paistoin parilapannulla pihvit ja laitoin ihan vähäksi ajaksi uuniin vähän vetäytymään. Pihvejä paistoin varmasti noin 3-4 minuuttia per puoli. Hevosen liha kypsyy nopeammin kuin nauta, mutta kuten sanottua, meidän pihvit olivat paksuja. ​

IMG_0277

Lisukkeena oli viherpippuriperunoita rypsiöljyn kera. 
En tiedä mitä nämä viralliselta nimeltä ovat. Jostain bongasin tuon tyylisen reseptin. 
Perunat pestään ja lohkotaan (ohuempia kuin normaalit lohkoperunat).
Rypsiöljyyn lisätään suolaa 1tl ja viherpippurit lisätään öljyyn rouhittuna. 
Perunat uunivuokaan ja öljy päälle ja sitten käännellään niin että kaikissa perunoissa on vähän öljyä ja pohjalle jää vähän öljyä kans. 
175 astetta joku tunnin verran, välissä voi vähän käännellä perunoita. 
Uusista perunoista tulee toki ekstra hyviä mutta kyllähän tämä nytkin onnistui ns. tavallisilla perunoilla. 

Lisäksi tein tuollaisen lisukkeen. 
Siinä oli paketti pekonia, herkkutatteja 200g, 1 sipuli ja vähän kermaa. 
Pannulla kypsiksi ja kermat sen jälkeen. 

Salaatti oli nyt vähän erikoisempi, mutta sopi täydellisesti tähän. 
1 pkt Mozzarellaa (meillä oli isompi Riitan Herkun mozzarella, joten jos käytät jotain muuta, kannattaa ostaa pari pakettia jos ne on niitä pienempiä)
200 g tuoreita mansikoita
Puoli ruukkua tammenlehtisalaattia 
Oliiviöljyä ja vähän mustapippuria sekaan.

Harmi etten tästä ottanut mitään kuvaa, ja ylipäätänsä unohdin kuvata valmiit tuotteet. 
Voin sanoa kuitenkin että tämä oli parasta pihviä mitä olen syönyt. ​

leipää

Innostuin leipomaan leipää ja löysin reseptin Pakkopullaa-blogista googlen ansiosta. 

Kahteen leipään tarvitaan:

5 dl  vettä
50 g  hiivaa
1,5 tl  suolaa
200 g  öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
12 dl  hiivaleipäjauhoja
75 - 150 g  juustoraastetta
1 tl oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon mausteet, tomaattitölkin öljy ja silputut tomaatit. Sekoita joukkoon jauhot ja juustoraaste. Alusta pehmeä taikina. Kohota kaksinkertaiseksi peitettynä.

Paistoin nämä kahdessa erillisessä astiassa, toinen oli tuollainen kakkuvuoka. 
175 astetta 40 minuuttia. Namia. 

Ihahaa, tätä teemme toistekin!

PS: Olkapää sai kortisonipiikin tiistaina. Neuletauko jatkuu yhä. Voi olla että haen vielä toisen piikin reilun viikon päästä.