Madeira, vehreyttä, vihreyttä, leppoisia ihmisiä.
Siinäpä Madeira lyhykäisyydessään. Viikko tuolla paratiisisaarella oli ehkä liian vähän, mutta ainahan voi palata takaisin jos niin haluaa. Olimme matkalla siskoni kanssa.

IMG_0074

Madeiran pääkaupunki, Funchal, ylhäältä käsin.
Funchalissa oli meidän hotellikin, Fourwievs Monumental. Kiva hotelli jossa kaikki tuntui pelaavan. Paitsi kylpypyyhkeet. Kylpypyyhkeitä on erilaisia. Hotellihuoneissa valkoisia, allasalueilla punaisia ja kylpylässä vaaleanruskeita. Eikä niitä pitänyt sekoittaa keskenään. Allasalueelle ei mennä valkoisella eikä ruskealla pyyhkeellä. Ja punaisia pyyhkeitä sai vain respasta. Kummallinen pyyhehärdelli.

IMG_0446

Maanantai meni ihmetellessä mutta tiistaina kävelimme hotelliltamme Cabo Giraolle asti. Osassa on lasilattia ja huimat näkymät alas. Jopa minä, heikkohermoinen kamalasta korkean paikan kammosta kärsivä ihminen, menin lasilattialle, vain sen takia että kipuaminen tuonne oli ollut tuskien taival. Fiksumpi olisi ehkä mennyt taksilla tai linja-autolla mutta tämähän oli aktiiviloma ;)
Takaisin hotellille tulimme kuitenkin taksin kanssa, koska pimeys olisi luultavasti meidät yllättänyt.

IMG_0165  

Paikallisia siirtolapuutarhoja kaupungissa, samanlaisia kun meilläkin, viljelykset tosin erilaiset. Tyypillisesti banaania ja passionhedelmää, mutta myös papaijaa, avokadoa, banaanipassionhedelmää ynnä muuta viljeltiin.
Tämä maa oli jo annettu hotellin käytettäväksi mutta kun tuli lama, Funchalin kaupunki päätti antaa maan kaupunkilaisille jotta he saisivat viljellä täällä jotain ja näin ollen saisivat jotain edes suuhunsa.

IMG_0170   

Madeiralaiset banaanit ovat pieniä mutta sitäkin makeampia.
Paikallista herkkua espadakalaa banaanilla tuli myös maistettua, varmasti ensimmäisen ja viimeisen kerran. Ei ehkä mieleiseni makuyhdistelmä, mutta toisaalta, veikkaan ettei madeiralaisetkaan välittäisi karjalanpaistista :D

IMG_0156  

Kauniita maisemia, palmuja, ylämäkiä ja alamäkiä.
Tämä on kuvattu kasvitieteellisen puutarhan levähdyspaikalta.

IMG_0178  

Kävimme Nunnien laaksossa retkellä. Tämä kuva on otettu ylhäältä Eira do Serradon näköalapaikalta. Itse kylä oli varsin yksinkertainen ja pieni, vuorien ympäröimä. Nykyään tuonne menee tunneli joka helpottaa kylän asukkaita paljon.
Taatelikakkuja tuli ostettua ja eucalyptuslikööriä jota baarin pitäjä tekee itse. Eucalyptuspuut viihtyvät viileämmissä paikoissa joten nunnien laakso on täydellinen kasvupaikka niille.

IMG_0235  

Madeiran itäiseen osaan tutustuimme jeeppisafarilla. Kuljettajamme oli hassunhauska huumoriveikko joka ilostutti meitä jutuillaan ja pelotteli vähän vuoristoteillä :D Emme saaneet selville miten hän pystyi tietämään ettei ketään tule vastaan kapeilla vuoristoteillä. Ehkä ei mistään...
Ajelimme osan ajasta myös metsäautoteillä joilla saa liikkua vain luvan kanssa, ja tyypillisesti ne on pidettävä auki palomiesten kulkuväylänä. Metsää, merta, vuoria, vuonoja ja kaupunkia tuli nähtyä samalla reissulla.
Paras reissu täällä, otettiin Tjäreborgin kautta retki, eikä paha hinta mielestäni kokopäiväretkestä, 44e/hlö ja lounas 11e/hlö johon kuului alkukeitto, pääruoka, jälkiruoka ja pullo viiniä kahteen naiseen :)

IMG_0247

Pico do Arieiro, korkein paikka minne Madeiralla pääsee autolla. 1818m
Pilvet näkyvät tuolla alapuolellamme.

IMG_0307

Muutamalla pienellä levadapätkällä tuli käveltyä. Kaunista ja mikä tärkeintä, saaren vaarallisin eläin on pieni sisilisko, ei edes käärmeitä ole täällä.

IMG_0309

Madeiran rannat näyttävät enemmän tai vähemmän tältä. Jyrkkää kalliota ja vain yksi aito hiekkaranta. Pari niitä on rakennettu saharan hiekkaa avuksi käyttäen mutta pääsääntöisesti uiminen tapahtuu hotellien uima-altailla joka sopi minulle varsin mainiosti.
Alunperin olin ajatellut että valassafarilla olisi kiva käydä. Kuulimme että tähän aikaan ei liiku valaita joten jätimme sen sikseen. Delfiineitä olisi varmasti näkynyt.

IMG_0491

Madeiran vanhaa vuoristotietä. Näistä suurin osa on jo suljettu vaarallisuutensa vuoksi. Iso uusi moottoritie ja paljon tunneleita on nykyään. Jeeppikuljettaja sanoikin "Nowadays Madeira is like a cheese, holes everywhere".

IMG_0222 IMG_0130

Kaktuksia, kukkia, vehreää luontoa. Kolibrinkukkia kasvoi joka paikassa. Aloe veraa oli kanssa runsain mitoin ja paljon myytiin kaupoissa aloe vera-tuotteita.  

IMG_0460

Osin rakennettu, osin luonnontilainen uima-allas Porto Monizissa.

IMG_0373

Osuimme Madeiralle ajankohtaan jolloin katolilaiset juhlivat karnevaaleja. Paljon tuosta ei nähty, väkeä oli niin paljon, mutta tunnelma lienee tärkein! Kauniita pukuja ja yli 800 tanssijaa ympäri Madeiraa.
Tulipa tuosta lähetys suorana televisiossakin.

IMG_0427
Ihmisväkeä karnevaaleissa ja valaistuja palmuja.

IMG_0158

Itse kaupungilla tuli parina päivänä pyörähdettyä, shoppailemassa jne. Niitä kuvia en nyt kuitenkaan laita tänne mutta sentään yksi kuva pitää laittaa. Taideovi taidekadulla. Melko kiva!

Mitä muuta jäi mieleen Madeiralta?
Hyvin omillaan toimeen tuleva itsehallintoalue. Hedelmiä on, kasviksia on. Viljaa emme nähneet mutta paikalliset tekivät maissileipää joten maissia siellä ainakin on. Kanaloita ja lehmiä on ja kalaa tietysti Atlantti täynnä.
Kierrätys on todella hyvää. Madeiralla ei ole omaa kaatopaikkaa joten kaikki pyritään kierrättämään, jopa hotellihuoneessa oli omat lokerot lasille, muoville, paperille ynnä muille.
Jota ei saada kierrätettyä, lähetetään Portugaliin.
Ystävällisiä ihmisiä, osin voi johtua siitäkin että turisti on täällä päätoimeentulon lähde joten turistille ei sanota ei.
Hintataso oli alhainen ravintoloissa suomeen verrattuna mutta esim. vaatteet olivat samoissa hinnoissa kuin suomessa.
Madeiraviiniä tuli maistettua mutta ei sekään kauhean hyvältä maistunut suussa.
Madeiralla tehdään myös rommia ja brandyä mikä oli yllätys minulle ja paikallista Ponchaa, jonka jätin kokeilematta suosiolla.
Paljon suomalaisia, ruotsalaisia, brittejä ja saksalaisia. Japanilaiset kameroineen puuttuivat kokonaan mikä oli hämmentävää. Ihmetytti että aika suuri osa turisteista on melko iäkkäitä, luulisi heillä olevan hankaluuksia mäkien kanssa, mutta toisaalta, he varmasti nauttivat pääasiassa hotellin altaalla auringosta ja taksithan kuljettavat minne tahansa melko edullisesti.
Vuoristossa oli kylmää mutta alhaalla Funchalissa lämpötila oli päivisin 18-23 astetta joten kelit sattuivat todella kohdilleen ja taisi vain kerran sataa koko loman aikana.
Aurinkovarastot siis täytetty, tällä jaksaa kevääseen asti :)