Tänä vuonna joulutervehdyksemme näytti tällaiselta. 

joulutervehdys1

Etualalla balsamicopunajuuria, valkosipuleita chili-paprikamarinadissa, pari pulloa luomuolutta (jouluversiot), paahdettuja manteleita (vain sen takia koska niitä ihmiset ovat kyselleet että saisiko niitä lisää. Näitähän tein viime jouluksi ja niihin löytyy ohje täältä) valkoisessa pussukassa ja sinisessä pötkylässä on maustevoita. 

chilivalkosipulit

Käytin pohjana tätä allaolevaa reseptiä. Toki määrät olivat suurempia ja marinoituja valkosipuleita oli varmasti purkkia kohti enemmän kuin 6, mutta tästä löytyy perusresepti. Olen poiminut tämän jostain netin saloista, laitan linkin jos löydän (kopsasin wordiin reseptin). 

Marinoidut valkosipulinkynnet

6 valkosipulia
1 paprika
2tl roseepippuria
1 tuore punainen chili

Liemi:
1 dl vettä
0,5 rkl merisuolaa
1dl hunajaa
1dl viinietikkaa
0,5dl oliiviöljyä
0,5 dl sitruunamehua TAI konjakkia (käytin sitruunamehua)

Irrota valkosipulinkynnet irti toisistaan ja laita kuorineen veteen kiehumaan noin viideksi minuutiksi. Kaada vesi pois ja kuori valkosipulinkynnet.
Suikaloi paprika. Halkaise chili, poista siemenet ja suikaloi malto. Lado suikaloitu paprika, chili, valkosipulinkynnet ja pippurit kerroksittain lasipurkkiin. Kiehauta kaikki liemen ainekset ja kaada kuumana purkkiin. Sulje kansi heti.

Umpiointiin sain hyvän vinkin Purkissa-kirjasta. Eli heti kun kuuma liemi on kaadettu astiaan niin purkki kiinni ja käännä purkki ylösalaisin vähintään 10 sekunniksi. Loistava niksi umpiointiin :) Kyllä onnistui. 
Valkosipulit maistuivat ihan ok:lta kolme päivää teon jälkeen mutta viikon päästä valkosipulin maku voimistui ja oli parempaa kuin kolmen päivän jälkeen :)

Balsamicopunajuuret (ohje kirjasta Purkissa)

1 kg punajuuria
0,5dl rypsiöljyä
0,5tl suolaa

Liemi: 
3 dl tummaa balsamicoa
2 dl vettä 
2 dl ruokosokeria
2 tl kokonaisia mustapippureita
Lisäksi: puhdas noin 1 litran vetoinen lasipurkki

Kuori ja lohko punajuuret. Laita punajuurilohkot uunivuokaan, valuta päälle rypsiöljy ja mausta suolalla. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Mittaa liemen ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia eli kunnes sokeri on liuennut. Lado paahtuneet punajuuret purkkiin ja kaada päälle kuuma liemi niin, että punajuuret peittyvät. 
Säilytä viileässä. 

Punajuuret ovat maistuvia jo seuraavana päivänä mutta säilyvät vähintään 3 kuukautta.

Purkissa-kirjasta löytyy paljon mielenkiintoista ja vähän erikoisempiakin säilöttäviä. Suosittelen siis tuota kirjaa oikein kovasti. Ostin sen itselleni adlibriksestä sen jälkeen kun olin kirjastosta lainannut kerran. 

joulutervehdys2

Tällaisia joulutervehdyksiä meiltä lähti noin parikymmentä kappaletta matkaan. Osa pakattiin leipäkoreihin, osa supersöpöihin Ikean sinisiin uusiin minikasseihin. Ehkäpä minikassit saivat jopa parempaa palautetta kuin leipäkorit mutta käyttöön menivät kummassakin tapauksessa. 

Niinpä niin, valkosipuleita tuli marinoitua reilu 5 kiloa, punajuuria paahdoin 12 kiloa ja manteleita paahdoin reilu 3 kiloa.
Tämä korvasi joululahjaa useille aikuisille ystävillemme joita halusimme muistaa. Kaikella kun on jo kaikkea mutta herkkuja aina mahtuu jääkaappiin :)  

Pitänee vielä kertoa että maustevoissa oli yrttejä. Persiljaa, rucolaa, kuivattua ruohosipulia ja himalajan kristallisuolaa.  Ei kuulemma ollut pahaa sekään ;) 

Joulukortit näyttivät tänä vuonna tältä: 

joulukortit 2013

Idea on täysin kopioitu Minä itte-blogista. 
Loistava idea, mihin sitä muuttamaan! Peppikin on nyt niin innoissaan hamahelmistä että olin oikein yllättynyt miten hyvin teki näitä ohjeen mukaisesti :) 

Mutta nyt jatkamaan joulun viettoa. Tämä viikko onkin ihan täysin joululomaa, miten ihanaa vain lötkötellä perheen kanssa ja syödä välillä kinkkua. Ja valkosipuleita ja punajuuria.